Bijeenkomsten

Wij komen in de maanden september tot en met mei, meestal de tweede maandag van de maand, bij elkaar in MFC de Nije Skalm in Stiens. Daar hebben wij de beschikking over een zeer geschikte ruimte en een groot digitaal scherm. Daarnaast worden er regelmatig andere activiteiten georganiseerd zoals een foto-uitje, een fotosessie buitenshuis of er wordt een spreker uitgenodigd. Dit kan een bekende fotograaf zijn maar ook eigen leden geven presentaties. Dit alles om de leden op een hoger technisch en/of creatiever niveau te brengen.

Fotobespreking en onderwerpen

Het belangrijkste onderdeel van de clubavond is het bespreken en beoordelen van de ingebrachte foto’s van de aanwezige clubleden. Met behulp van een beoordelingsschema kunnen ze dan op de clubavond beslagen ten ijs komen. De foto’s worden beoordeeld op de volgende vier pijlers:

  • Wat zie ik           Objectieve beschrijving
    • Analyse               Beeldelementen (compositie, belichting etc.)
    • Interpretatie     Wat heeft de fotograaf bedoeld (subjectieve duiding)
    • Waardering       Wat vind je van de foto.

De leden krijgen de foto’s een paar dagen voor de clubavond digitaal toegestuurd. Het beoordelen van een foto vinden wij als fotoclub een belangrijk onderdeel van de fotografie. Ook hiervan kun je veel leren en de positieve kritiek op jouw foto gebruiken om betere foto’s te maken.

Op de clubavond wordt ook de foto van de maand gekozen. Deze komt in de “Stienser” te staan.

Naast de avonden dat het onderwerp vrij is, zijn er ook onderwerpen die een uitdaging kunnen zijn om uit de comfortzone te stappen. Dit jaar zijn de vastgestelde onderwerpen: Een kleur, onscherpte, ritme/herhaling, reclame fotografie, en stilleven.