Ronald Rozema

Ik ben Ronald Rozema. Ik fotografeer nu ruim 10 jaar en houd me voornamelijk bezig met landschapsfotografie. In de jaren 90 ben ik begonnen met fotograferen van (militaire) vliegtuigen, het zogeheten spotten; iets heel anders maar een erg leuke bezigheid. Destijds ging dat nog met rolletjes en dia’s. Heel soms ga ik nog wel eens op pad als er iets bijzonders is te zien of een bepaalde luchtvaartshow.

Landschapsfotografie: Het fotograferen van landschappen doe ik veelal op de Wadden maar een typisch Nederlands landschap met bijvoorbeeld een molentje er in, leg ik ook graag vast. In mijn foto’s probeer ik de leegte en weidsheid vast te leggen en “slecht weer” bestaat niet; Mijn mooiste foto’s zijn toch vaak met storm of donkere wolkenluchten, daar houd ik van. Mij foto’s plan ik veelal wel met de omstandigheden die ik dan graag zou willen. De ad-hoc foto’s, zonder planning, zijn ook erg leuk en zijn toch vaak wel heel belonend als je iets moois weet vast te leggen.

Naast zelf fotograferen geef ik een aantal workshops per jaar voor landschapsfotografie aan het wad. Dit gaat voornamelijk over het kijken en observeren van het landschap. Hoe krijg ik dit mooie vergezicht zelf ook goed op de gevoelige plaat? Mensen verder helpen met deze mooie hobby vindt ik erg leuk en het is ook een van de redenen dat ik lid ben van deze fotoclub: elkaar helpen, inspireren en mooie dingen maken. Verder is fotograferen voor mij ook even lekker in de natuur staan, het liefst alleen. Het uitdagende om een mooi beeld te maken door middel van het zoeken van een mooie compositie en het gebruik van de camera en de daarbij behorende instellingen. Genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft.